Piernik - przepis Ani Starmach

Pyszne słodkości dla zabieganych - na święta i nie tylko! Błyskawiczny piernik z przepisu Ani Starmach!
Weronika Kwaśniak / 08.10.2016 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Piernik - przepis Ani Starmach fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g miodu
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Polewa:


  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na szybki piernik! Najlepiej przygotować go na kilka dni przed świętami, dzięki czemu będzie miał idealny smak i konsystencję.

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach

  1. Orzechy i śliwki drobno pokrój.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła.
  4. Do masy powoli wlewaj miód i dodawaj stopniowo przesianą mąkę.

Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach

  1. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj orzechy i śliwki.
  2. Osobno ubij białka, delikatnie wymieszaj je z masą piernikową.
  3. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  4. Wlej do niej masę i piecz przez 50-60 minut.
  5. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź za pomocą patyczka, czy piernik się upiekł.
  6. Piernik ostudź. W tym czasie przygotuj polewę.

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach

  1. W rondelku zagrzej mleko z masłem i czekoladą. Całość wymieszaj.
  2. Ostudzone ciasto polej polewą i zjedz od razu lub poczekaj - kilkudniowy piernik jest smaczniejszy.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA