Co jeść by nie utyć?
Zastanawiasz się, jakiej diety powinnaś przestrzegać, jeśli chcesz, by twoja waga stała w miejscu? Otóż nie bez powodu jadłospisy układane przez dietetyków opierają się na piramidzie żywienia.Wszystko, co jest potrzebne naszemu organizmowi, powinno być mu dostarczane w odpowiednich proporcjach. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Zobacz, jakich produktów nie może zabraknąć w twojej diecie każdego dnia!
Dowiedz się więcej o tyciu:
Dlaczego tyjemy?
Tego nie jedz na kolację, bo przytyjesz!
Co robić, gdy tyjesz od leków?
Produkty zbożowe
Dozwolone: codziennie 5-6 porcji
Dostarczają węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin E i z grupy B oraz składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu i fosforu). Dzięki nim produkty zbożowe, zwłaszcza z pełnego ziarna, m.in. dodają nam energii, chronią przed zaparciami i obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) we krwi.Ile wynosi porcja?
- Kromka chleba z mąki z pełnego przemiału
- 30 dag produktu sypkiego (np. kaszy, brązowego ryżu, płatków owsianych, makaronu z pełnych ziaren)
Warzywa i owoce
Dozwolone: każdego dnia 5 porcji
Są one najbogatszym naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływają na pracę wszystkich narządów. Ponadto wiele z nich zaliczanych jest do tzw. antyoksydantów, które zaleca się w profilaktyce chorób nowotworowych. Warzywa i owoce to także nieocenieni dostawcy błonnika. A ten reguluje pracę przewodu pokarmowego.Ile wynosi porcja?
- Owoce – np. garść moreli, truskawek, aronii, czarnej porzeczki, agrestu lub średnia sztuka np. jabłka, gruszki, pomarańczy, grejpfruta, banana czy szklanka soku.
- Warzywa – pół szklanki dowolnych, rozdrobnionych lub średnia sztuka np. pomidora, ogórka, buraka czy szklanka soku.
Mleko i jego przetwory
Dozwolone: codziennie 2 porcje
Nabiał to najważniejsze źródło wapnia w naszej diecie oraz wartościowego białka i witamin A, D, B2. Te składniki m.in. wzmacniają nasze kości i zęby, dbają o wzrok i skórę oraz o to, żeby sprawnie działał nasz system nerwowy i odpornościowy.Ile wynosi porcja?
- Pół szklanki mleka, jogurtu czy kefiru
- 5 dag sera
Ryby, drób i jajka
Dozwolone: codziennie 2 porcje
Mięso drobiowe, ryby i jaja dostarczają pełnowartościowego białka, którego potrzebuje każda komórka naszego organizmu. W mięsie jest też sporo witamin z grupy B, a w tłustych rybach i żółtkach jaj – witaminy D, która niezbędna jest do budowy mocnych kości i zębów. Ryby to także skarbiec kwasów tłuszczowych omega-3, pożądanych m.in. przez nasz mózg.Ile wynosi porcja?
- 10 dag (po przygotowaniu) piersi z kurczaka czy indyka
- 10 dag (po przygotowaniu) tłustej ryby morskiej, np. łososia, sardynek, śledzia albo makreli
- 1 jajko
Czerwone mięso i słodycze
Dozwolone: tylko kilka razy w miesiącu
Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina) to spora dawka nasyconych kwasów tłuszczowych (sprzyjają otyłości) i cholesterolu (grozi miażdżycą). Dlatego należy jadać go nie więcej niż porcję na tydzień. Z kolei słodycze zawierają dużo cukru, który ma dużo kalorii. W ciastach i czekoladzie jest też tłuszcz.Ile wynosi porcja?
- 10 dag (po przygotowaniu) wołowiny, cielęciny, dziczyzny, chudej wieprzowiny
- 10 dag pieczonego ciasta lub 3-4 drobne ciasteczka